.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και πώς συνδέθηκε με τους ερωτευμένους;

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος και πώς συνδέθηκε με τους ερωτευμένους;

Λίγα λόγια για την ιστορία του Άγιου Βαλεντίνου.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο την 14η Φεβρουαρίου και θεωρείται παγκοσμίως η ημέρα των ερωτευμένων.

Πώς όμως ο Άγιος Βαλεντίνος έγινε ο Άγιος των ερωτευμένων και γιατί γιορτάζεται τόσο ένθερμα από όλα τα ζευγάρια παγκοσμίως; Στην πραγματικότητα στις 14 Φεβρουαρίου ο Άγιος Βαλεντίνος πέθανε σε μία περιοχή βορείως της Ρώμης, που ονομάζεται Via Faminia. Όσον αφορά τον βίο και τη ζωή του Αγίου Βαλεντίνου είναι πολύ λίγα πράγματα γνωστά. Μάλιστα δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για έναν ή για δύο Αγίους που έζησαν την ίδια  εποχή. Λόγω της έλλειψης πληροφοριών για το πρόσωπό του η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τον συμπεριλαμβάνει στο εορτολόγιό της, ενώ η Καθολική Εκκλησία υποβίβασε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή. Το έργο που κατέστησε τον Βαλεντίνο Άγιο των ερωτευμένων ήταν το γεγονός ότι όντας ιερωμένος πάντρευε ζευγάρια Χριστιανών που ήταν ερωτευμένα και βοηθούσε Χριστιανούς. Η δράση του όμως ήταν παράνομη, επειδή ο Άγιος Βαλεντίνος έζησε και έδρασε την εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου του Γοτθικού, όταν και οι Χριστιανοί διώκονταν. Αυτό τον οδήγησε στη σύλληψή του και τη φυλάκισή του. Ωστόσο, ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ο Βαλεντίνος κατάφερε και επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169!

Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμη μία εκδοχή της ιστορίας του Αγίου Βαλεντίνου σύμφωνα  με την οποία ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Ιταλία και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία κατά την οποία του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει.

Πράγματι, εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, αλλά αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο.

Η δεύτερη εκδοχή της ιστορίας έχει το ίδιο τέλος με την πρώτη, και ο Άγιος Βαλεντίνος βρίσκει πάλι τον θάνατο διά αποκεφαλισμού. Παρόλα αυτά η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου δεν είχε εξαρχής την ίδια σημασία, αφού την σημασία της ευγενούς αγάπης την απέκτησε τον 14ο αιώνα. Η πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου βρίσκεται στο 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών του Τζέφρι Τσόσερ. Σήμερα η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι επίσημη εορτή στην Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και στην Λουθηρανική Εκκλησία! Στην περιοχή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Άγιος Βαλεντίνος ο Πρεσβύτερος γιορτάζεται στις 6 Ιουλίου και ο Ιερομάρτυρος Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται στις 30 Ιουλίου.

Παρόλα αυτά, λόγω της γενικής ασάφειας του βίου του συγκεκριμένου Αγίου, έχει καθιερωθεί το όνομα Βαλεντίνος ή Βαλεντίνη να γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, την επικρατέστερη ως ημέρα θανάτου του. Τα διακοσμημένο με άνθη λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη.